Beras yang tumpah ke dalam periuk, ibarat limpahan rezeki yang melimpah ruah daripada Allah s.w.t. Membawa kemakmuran yang berterusan. Semoga dapur Beras Tumpah saya juga dapat memberi manfaat kepada semua insan.... Insya'allah.

Rabu, 5 Disember 2012

Samperit yang comel!


Setelah berkali-kali mencuba, akhirnya dapat juga saya hasilkan samperit yang comel  macam ni. Walaupun kecomelannya tak setanding yang dibuat oleh tuan punya resepi, tapi saya tetap berpuas hati. :) Bukannya apa, untuk orang yang tak berapa mahir memasak macam saya ni, kira ok la kan! Thanks to Kak Ina, dan mohon share resepi kat sini.

Resepi yang kak ina bagi simple sangat.  Sape-sape pun boleh buat pada bila-bila masa.  Jom, try:-

Bahan-bahan:

400 gm tepung jagung,
175 gm tepung kastad,
250 gm mentega,
250 gm susu pekat manis. (pesan kak ina guna susu marigold yang tin cover biru)
ceri merah untuk hiasan.

Langkah-langkah :
1.  Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
2.  Gaulkan semua bahan dengan tangan hingga sebati.
3.  Terapkan menggunakan acuan samperit ke atas dulang yang telah dilenserkan dengan sedikit marjerin.
4.  Hiaskan dengan ceri merah yang dipotong dadu.
5.  Bakar selama 12 minit pada suhu 170 darjah.

Acuan yang digunakan pun pnting juga.  Untuk dapatkan saiz yang comel macam ni, saya membeli tiga jenis acuan.  Hasilnya memang berbeza.

Jadi selamat mencuba!!!


Tiada ulasan:

Rakan-rakan