Beras yang tumpah ke dalam periuk, ibarat limpahan rezeki yang melimpah ruah daripada Allah s.w.t. Membawa kemakmuran yang berterusan. Semoga dapur Beras Tumpah saya juga dapat memberi manfaat kepada semua insan.... Insya'allah.

Jumaat, 11 November 2011

Roti Arab

Bukan kat ARab je ada Roti Arab, kat Malaysia pun ada......


Bahan-bahan:

Roti:
250 gm tepung gandum.
5 gm yis.
2 sudu besar marjerin.
1 sudu besar gula.
125 ml air.
sedikit garam.
minyak untuk menggoreng.

Kuah:
1 tin sardin - saiz kecil.
2 ulas bawang putih - dicincang.
1 labu bawang besar - potong dadu.
1 biji kentang - potong dadu.
200 ml air.
sekeping asam
garam
minyak.

Cara-cara:
Roti:
1.  Masukkan semua bahan roti kecuali air dan ramas hingga sebati.
2.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
3.  Bahagikan kepada 7 bahagia.
4.  Bulat-bulatkan doh dan simpan dalam bekas tertutup selama 15 minit.
5.  Ambil seketul doh dan canai nipis anggaran 0.5 cm.  Jika melekat, taburkan sedikit tepung atas pencanai.
6.  Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana.
7.  Bila roti mula mengembung, kaupkan minyak ke atasnya dan terbalik-terbalikkan roti sehingga masak kekuningan.
8.  Angkat dan toskan.

Kuah:
1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
2.  Masukkan sardin dan lenyek isinya hingga hancur.
3.  Masukkan air, kentang, bawang, asam dan garam.
4.  Masak hingga kuah pekat.

Sedia untuk dihidang!!!!

1 ulasan:

KhaiZa berkata...

blh try weekend ni..

Rakan-rakan