Beras yang tumpah ke dalam periuk, ibarat limpahan rezeki yang melimpah ruah daripada Allah s.w.t. Membawa kemakmuran yang berterusan. Semoga dapur Beras Tumpah saya juga dapat memberi manfaat kepada semua insan.... Insya'allah.

Ahad, 20 Januari 2013

Fancy lolichoc

Dah biasa kan buat lolichoc.  Nak cuba buat lolichoc yang lebih cantik, berwarna-warni dan fancy.  Mudah aje. Yang penting kesabaran.

Bahan-bahan:
250 gm milk compound.
250 gm white compound.
pelbagai warna candy colour.
100 gm bertih beras.
stick lolichoc.
acuan lolichoc.

Langkah demi langkah:

Cairkan white compound secara double boil.

Bahagikan white compound dan warnakan dengan colour candy.


Ratakan warna.


Isikan ke dalam piping bag.

Warnakan lapisan pertama.  Sejukkan hingga beku.


Warnakan pula lapisan kedua dan sejukkan semula.


Lapisan pertama.  Sejukkan dulu hingga beku.

Lapisan kedua.  Bekukan.





Ulang melapisi bahagian dengan warna berbeza hingga selesai.

Setiap kali melapis warna berbeza perlu dibekukan supaya tidak
meresap dan bercampur warnanya.

Cairkan milk compond dan tambahkan bertih beras.  Gaul rata.

Lapisan akhir, milk compond & bertih beras.

Letakkan lolichoc stik.

Pusingkan lolichoc stik supaya tenggelam dalam coklat.

Dah siap sejukkan hingga keras.

Inilah hasilnya!!!!!!!!!!!!!!!!
 Senangkan?  Cuma perlukan kesabaran aje....  hi hi hi...


Rabu, 5 Disember 2012

Samperit yang comel!


Setelah berkali-kali mencuba, akhirnya dapat juga saya hasilkan samperit yang comel  macam ni. Walaupun kecomelannya tak setanding yang dibuat oleh tuan punya resepi, tapi saya tetap berpuas hati. :) Bukannya apa, untuk orang yang tak berapa mahir memasak macam saya ni, kira ok la kan! Thanks to Kak Ina, dan mohon share resepi kat sini.

Resepi yang kak ina bagi simple sangat.  Sape-sape pun boleh buat pada bila-bila masa.  Jom, try:-

Bahan-bahan:

400 gm tepung jagung,
175 gm tepung kastad,
250 gm mentega,
250 gm susu pekat manis. (pesan kak ina guna susu marigold yang tin cover biru)
ceri merah untuk hiasan.

Langkah-langkah :
1.  Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk.
2.  Gaulkan semua bahan dengan tangan hingga sebati.
3.  Terapkan menggunakan acuan samperit ke atas dulang yang telah dilenserkan dengan sedikit marjerin.
4.  Hiaskan dengan ceri merah yang dipotong dadu.
5.  Bakar selama 12 minit pada suhu 170 darjah.

Acuan yang digunakan pun pnting juga.  Untuk dapatkan saiz yang comel macam ni, saya membeli tiga jenis acuan.  Hasilnya memang berbeza.

Jadi selamat mencuba!!!


Khamis, 7 Jun 2012

"Towel Muffin"


Assalammualaikum.... Dah lama juga tak jengok Dapur Beras Tumpah ni.... Agak sibuk kebelakangan ni.  Banyak tempahan coklat untuk majlis perkahwinan.  Sambil-sambil tu ada juga belajar buat muffin.  Tapi muffin yang saya nak kongsi kali ni, lain sikit.  Bukan untuk dimakan tapi.... sesuai untuk hantaran dan door gift.  Apa kaitan dengan dapur Beras Tumpah???  Kan ideanya dari dapur......  menggunakan cawan muffin yang comel.

Sebenarnya, bukan lah idea original saya.  Towel muffin ni pun saya dapat masa menghadiri majlis kenduri kahwin sorang saudara jauh... sebab comelnya sangat jadi nak kongsi dengan orang ramai.....  Mungkin ni the best idea untuk dijadikan cenderahati.  so kat bawah ni, saya tunjukkan langkah-langkah menyediakan "Muffin Towel" ni....
V
V
V
V
V
Bahan-bahan:
simple aje...
Cawan kertas n tuala kecil pelbagai warna.


Langkah-langkahnya:

1.  Bentangkan tuala.

2.  Lipatkan kedua-dua bucu bertemu di tengah-tengah.


3.  Lipat sekali lagi.

4.  Temukan kedua-dua lipatan.

5.  Ulangi langkah diatas dengan menggunakan tuala yang berlainan warna.

6.  Lapiskan kedua-dua tuala yang berlainan warna tadi.

7.  Lipat serong tuala di salah satu hujungnya.

8.  Gulungkan tuala hingga ke hujung dengan kemas.

9.  Gulungan yang telah siap.

10.  Kemaskan bahagian bawah sebagai tapaknya.

11.  Masukkan ke dalam cawan kertas.


12.  Kemaskan kedudukan tuala di dalam cawan.
 Tadaaaaaaaa.........
V
V
V
V
Comel takkkkk????



Buat hiasan kat atas meja pun... cantik jugakkkk!


Rakan-rakan