Beras yang tumpah ke dalam periuk, ibarat limpahan rezeki yang melimpah ruah daripada Allah s.w.t. Membawa kemakmuran yang berterusan. Semoga dapur Beras Tumpah saya juga dapat memberi manfaat kepada semua insan.... Insya'allah.

Ahad, 25 Disember 2011

Tempoyak.

Sekarang tengah musim durian.  Rata-rata tempat, tengok berlonggok-longgok durian dijual.  Biasa la bila dah beli tu, mesti juga terkena part yang kurang elok.  Jadi bahagian ni boleh buat tempoyak.  Macam kat bawah ni...
Kalau nak sedap boleh gunakan durian yang baik.  Tapi yang tu, dah masuk perut.  Hi hi hi... jadi saya guna la yang masam-masam sikit tu.  Senang aje nak buat.  Buang biji kemudian gaulkan dengan garam.  Itu aje.  Yang lepas, saya buat boleh tahan sampai dua tahun kalau simpan dalam peti sejuk.

Kat asrama dulu pernah juga tengok kawan bawa tempoyak.  Isi dalam balang.  Dah siap-siap perap dengan cili merah lagi.  Kita orang tumpang la sekaki.

Tempoyak ni banyak juga gunanya.  Paling basic, itu la, sambal tempoyak.  Paling best, Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin.  Kalau saya, suka  Masak Lemak Tempoyak Pucuk Ubi.  Tambah sikit dengan petai.  Suami cukup suka..... itu yang best!

Masak Lemak Tempoyak Pucuk Ubi.

Tempoyak memang sinonim dengan orang Perak.  Kalau kena cara masakannya memang sedap... saya orang Kedah pun suka makan.  Jadi nak kongsi satu resepi..... Masak Lemak Tempoyak Pucuk Ubi.  Campur petai sikit.... Fuhhhh!!!!!


Bahan-bahan:
1 cekak pucuk ubi - direbus.
5 papan petai - ambil isi.
segenggam ikan bilis - dikopek.
100 ml santan pekat
3 sudu besar tempoyak.
garam secukup rasa.
sedikit kuniyt.

Bahan kisar:
1 labu bawang besar.
7 tangkai cili padi
3 batang serai
250 ml air.

Cara-cara:
1.  Masukkan bahan kisar bersama pucuk ubi, petai, ikan bilis, garam dan kunyit ke dalam periuk dan rebus hingga mendidih.
2.  Masukkan santan, masak hingga pekat.
Sedia untuk dihidang.

Jumaat, 23 Disember 2011

Nasi Ayam Beras Tumpah.

Suka makan nasi ayam?  Masak sendiri boleh makan puas sikit.

Bahan-bahan:
4 cawan beras - dibersihkan dan ditos.
1/2 ekor ayam - dipotong dan dibersihkan.
2 sudu sos tiram
2 sudu kicap pekat manis.
minyak untuk menggoreng
sedikit kunyit
1/2 batang karot - dipotong panjang halus-halus.
2 biji tomato - potong bulat.
1 biji timun - potong serong.
1 pokok salad. - dibersihkan dan disiat.
1 pokok daun sup
1 pokok daun bawang.
bawang goreng.

bahan tumisan:
3 ulas bawang putih - dicincang.
1 inci kulit kayu manis.
1 kuntum bunga lawang.
1 sudu jintan manis - ditumbuk kasar
1sudu lada hitam.
1 sudu pati ayam 
1 batang serai - diketuk
1 cm halia - diketuk
2 liter air
garam secukup rasa

bahan sos:
10 tangkai cili merah.
3 ulas bawang putih
3 sudu besar gula
3 sudu besar cuka
1 cawan air.
garam secukup rasa.

Cara membuat:
1.  Panaskan minyak, tumiskan semua bahan tumisan. setelah garing masukkan air dan pati ayam.
2.  Masukkan ayam, perisakan dengan garam dan rebus hingga mendidih
3.  Setelah ayam empuk, keluarkan ayam dan toskan.
4.  Masukkan beras bersama lima cawan air rebusan ayam ke dalam "rice cooker".  Tambahkan karot, kunyit  dan masak nasi seperti biasa.
5.  Ayam diperapkan dengan sos tiram dan kicap. Kemudian gorengkan.
6.  Masukkan sepokok daun sup yang telah dibersihka ke dalam baki air rebusan ayam direbus hinggan mendidih untuk dijadikan sup. 
7.  Kisar semua bahan sos dan masakkan atas api hingga masak dan pekat.
8.  Hidangkan nasi ayam bersama hirisan tomata, timun dan daun salad.  Diringi dengan semangkuk sup.

Khamis, 22 Disember 2011

Panjangnya cili!

Petang tadi saya ke pasar malam.  Dekat aje dengan rumah.  Beli barang dapur.  Termasukla cili merah.  Balik rumah, buka semua barang.  Tengok cili yang satu ni....

panjangnyaaaaaa......

Siap ambik pita ukur. Ermmmm 24.1cm (tak termasuk tangkai).  melintang penuh satu pinggan.
Kalau cam ni sebiji aje dah cukup buat sambal belacan ni....

Rabu, 21 Disember 2011

Logo Halal Thailand!

Hari tu kan ada buat bubur Asyura.  Pastu ada la antar kat jiran tetangga sikit.  Termasuk la jiran sebelah rumah yang baru berpindah.  Orang Patani.  Buka kedai makan kat sini.  Adat kita berbudi, orang berbahasa.  Dapat balasannya.  Nak tahu apa??????????

Jeng, jeng, jeng....
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

Mee segera.  3 bungkus semuanya.  Ok juga!
Jenama SERDA.  Tapi perasan tak tulisannya.  Tulis Thai.  Ada juga Jawi.  Close up sikit!
Perisa Tom Yam.... Perasan tak ada logo halal kat bucu kiri sebelah bawah...

Ermmm... ini la Logo Halal dari Institut Halal Thailand.  Siap servey kat internet dulu baru masak.  Insya'allah tanpa keraguan.  Rasanya, opppssss kalah kari berapi.

Apa pun terima kasih buat si pemberi.  Terbuka juga biji mata dan minda.  Alhamdulillah.

Isnin, 19 Disember 2011

Bubur Asyura.

Masih lagi dalam mood bulan Muharam.  Dulu kalau kat kampung, semua sibuk gotong royong kacau Bubur Asyura.  Seronok dan sedap sangat.  Tapi sekarang amalan tersebut makin terpinggir.  Kalau ada pun kacau sendiri-sendiri aje.

Lain tempat, lain jenis buburnya.  Kalau kat utara ni, biasanya tepung beras dikacau bersama santan dan dimasukkan pelbagai jenis bahan seperti kacang, keledek, pisang dan sebagainya.  Kat Selatan pula, biasanya macam Bubur Lambuk.  Beras diberus sampai kembang, masuk santan, ayam atau daging dan juga kekacang.  Resepi dari Pantai Timur pula ada rasa campuran rempahnya.  Pernah juga semasa di Siong dulu, bubur Asyura dimakan bersama asam pedas keladi.......... ermmmmm semuaaaanya sedap.

Tak pernah lagi buat sendiri.  Biasanya tolong mak aje.  Tapi kali ni teringin sangat nak buat sendiri.  Hasilnya...

errrrmmmm... marvellous!!!

Siap potong bagi jiran-jiran lagi.  Kebetulan, adik dari Nilai KhaiZa Story pun ada balik. Ada la rezeki dia sama.  Nak buat tak la susah sangat, cuma makan masa yang lama aje... Kalau nak cuba sama boleh la cuba resepi di bawah:

Bahan-bahan:
1/2 kg tepung beras.
300 gm gula pasir - masak hingga larut.
100 gm gula merah - masak hingga larut.
500 ml santan pekat.
100 gm kacang hijau - direbus
100 gm kacang tanah - direbus
1/2 kg keledek - direbus
1 sisir pisang - dipotong
5 tongkol jagung - dihiris
3 liter air.
50 gm sagu - direndam
5 helai daun pandan - disiat dan disimpul
secubit garam.

Cara-cara:
1. Campurkan beras, air gula putih, gula merah, air, garam dan santan ke dalam besen.
2. Gaul dan kacau hingga tepung hancur dan sebati.
3.  Masukkan ke dalam kuali bersama daun pandan dan kacau di atas api yang perlahan.
4.  Apabila campuran tepung telah masak dan pekat, masukkan semua bahan yang tinggal.
5.  Kacau lagi hingga betul-betul masak dan pekat.
6.  Bila dah betul-betul masak, masukkan ke dalam bekas dan sejukkan. (Makan panas-panas pun sedap)

Jumaat, 16 Disember 2011

Petai jeruk.


Ramai yang suka makan petai.  Pasti sedap dibuat ulam atau sambal.  Masak lemak tempoyak lagilah sedap.  Tapi, pernah tak makan yang ni............






errrrmmmm .... petai jeruk.
Dengan kulit.

Tanpa kulit.
Mak saya sebenarnya yang rajin mengesahkan petai ni.  Katanya, boleh simpan untuk anak-anak.  Tak sempat makan yang fresh, makan jeruk pun jadilah...............  Padahal, anak-anak membedal lebih lagi... Kan senang dapat.  Tapi tak sama, pokok sendiri.  Nak anak-anak semua dapat makan. Macam tu lah selalunya mak. Terima kasih mak!


Kalau dah dalam piring macam ni, tunggu apa lagi... nak pula kalau colek dengan sambal belacan.  Pergghhh... memang best.

Cara-cara membuat petai jeruk.

Bahan-bahan:
10 papan petai.
air masak
segenggam garam.

Cara-cara.
1.  Potong petai atau keluarkan biji petai dari kulitnya. Cuci bersih.
2.  Isikan dalam balang.
3.  Masukkan air hingga penuh dan meliputi petai.
4.  Masukkan garam.
5.  Tutup balang hingga kemas dan simpan.

p/s:  kekurangan garam boleh sebabkan petai rosak.

Rabu, 14 Disember 2011

Sedapnya ikan pekasam!

Baru je tulis satu entri berkait dengan ikan pekasam.  Balik rumah mak, buka peti ais......................... yes, yes, yes.... ada ikan pekasam.  Terliurnya.... lapar nasi laaa...

Memang membuka selera.  Tapi ramai juga yang tak suka..... sebab apa ya? Ermmmm..... mungkin sebab ikan yang digunakan adalah ikan darat (air tawar). Ke sebab baunya... tapi masa menggoreng.... aduh, tak tahan nafsu makan nih....

Ikan pekasam - yang berpasir tu la beras.
tak perlu cuci lagi. 

Goreng aje terus macam ni....
Goreng hingga garing.
Kalau nak sedap lagi
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V
V

Taburkan bawang dan cili goreng.
Kalau makan dengan nasi panas ni, memang tak angkat kepala lagi dah....kata orang, mak mertua lalu kat belakang pun tak nampak.  Kena belajar buat sendiri ni.  Baru dapat makan selalu.

Cara-cara membuat pekasam:

Bahan-bahan:
1 kilo ikan darat. (tak kisah la ikan ape pun. Boleh aje)
1/2 cawan garam.
2 cawan beras - disangrai dan dikisar kering.
1 cawan air.

Cara-cara:
1.  Siang dan cuci ikan hingga bersih.
2.  Perapkan ikan dengan garam semalaman.
3.  Keesokannya, gaulkan beras goreng yang telah dikisar dengan air hingga sebati.
4.  Gaulkan ikan yang telah diperap dengan beras tadi hingga rata.
5.  Perapkan ikan selama seminggu. (paling cepat la ni)
6.  Bila nak makan keluarkan dan goreng aje.  (Nak bakar dalam daun pisang pun boleh)

p/s:  kalau nak tahan lama, boleh masukkan dalam peti sejuk.  Pekasam yang kurang garam akan cepat rosak dan berulat.

Selasa, 13 Disember 2011

Dapur yang menggemukkan!

(pinjam gambar ye ...
dkosonglapan.blogspot.com)

??????????????
Biar betul! Tak kan lah dapur pun boleh memberi impak pada saiz badan kita.
Tapi, itulah yang saya baca tentang satu artikal dari VIVAnews (indonesian - x kenal pun)

Katanya, susun atur dan pemilihan perabot serta peralatan di dapur boleh menjadikan kita gemuk.  Antara faktor di dapur yang mempengaruhi kegemukan ialah:
i.  Pinggan yang besar - lagi besar pinggan lagi banyak makan, jadi kalau tak nak gemuk guna pinggan kecillllll.
ii.Cahaya yang terang di ruang dapur - bila terang, kita jadi stress dan bila stress kita asyik nak makaaaaaan aje.... 
iii.  Dapur yang berselerak - malas la nak duduk dan masak makanan berkhasiat lama-lama kat dapur.  Makan yang segera dah lahhh....
iv.  dapur pusat tumpuan - semua kerja kalau boleh nak buat kat dapur.... lapar aje boleh terus makan.  Apa susah...

Haaaaaa.... kan dah gemukkkk.
errrkkk, betul ke? Betul la kot!

Isnin, 12 Disember 2011

Rendang vs Rendam

Kisah benar ini diceritakan oleh si menantu kepada saya.  Kejadian berlaku di dapur rumah si ibu mertua yang tinggal di daerah Baling.  Menantunya pula dari selatan tanah air, dan baru beberapa hari bergelar isteri.

"Nak masak ape tengahari ni mak"? tanya menantu.
"Mu ghendang la ikang kasang tu", jawab ibu mertua sambil menunjuk kepada satu bekas.  Menantu pun terus mencapai bekas tersebut dan membukanya.
"Erkkk... busuknya.... patutlah kena rendam.  Banyak pasir nih." berkata dalam hati sambil menutup hidungnya.
Dengan pantas dia pun mengeluarkan ikan pekasam tersebut dan merendamnya di dalam sebuah mangkuk kecil.
"Laaaa.... mu gi ghendam ikang tu bak pa?  Habih la beraih tu?" pantas ibu mertua meninggikan suara bila melihat  tindakan menantunya.
"Gena mu nih, suruh ghendang ikang kasang pun tak tu....", leter si ibu mertua.
"Betul le rendam ikan dalam air, habis tu nak rendam dengan ape", menantu terus terpingan-pinga.

p/s: kalau nak jadi menantu, kena tau hal dapur dulu.... hi hi hi...

Khamis, 8 Disember 2011

Segmen Up Follower dengan sepantas kilat




Nak up follower korang....... kalau camtu jom join segmen ni.
Meh la join ramai-ramai
BELOM COBA BELUM TAW!

Cam na nak join..... 
click kat SINI


Selasa, 6 Disember 2011

Jom buat coklat!


Comel tak coklat ni?  Errmmm... ni la coklat yang pertama kali saya buat.  Dah lama rancang nak buat, baru sekarang terhasil... rupanya tak susah sangat (nak lagi bila owner kedai tu bagi tips.)  Tapi nak kongsi juga cara-cara dan tips membuatnya kat sini.

Bahan-bahan:
1 peket coklat compound (ikut suka jenama apa pun - tapi saya guna Beryl's)
1 bar white compound,
100 gm hirisan badam.

Peralatan:
acuan - bentuk yang digemari.
senduk kayu.
botol sos.
mangkuk steel.
kuali.

Cara-cara:
1.  Goreng badam tanpa minyak hingga masak (keperangan)

2.  Hiriskan coklat.  Masukkan ke dalam mangkuk steel dan cairkannya dengan kaedah "double boil".


Coklat lebih cepat cair jika lebih nipis dan halus.
(Pakai loyang aje.... takde mangkuk  steel)


Pastikan api ditutup dan air tidak terlalu panas - jika tidak
kandungan coklat  akan rosak.

Kacau hingga coklat cair.

3.  Masukkan coklat yang telah cair ke dalam botol atau piping bag.(Saya guna botol sebab tak de piping bag dan lebih mudah.)


4.  Tuangkan coklat putih ke dalam acuan mengikut bentuknya.  sejukkan dalam peti sejuk.





5.  Setelah coklat putih keras, tuangkan pula milk coklat separuh penuh dan keraskan dalam peti sejuk.

Letakkan milk coklat.

love shape.
6.  Bila coklat dah keras, letakkan hirisan badam. (boleh juga ganti dengan gajus atau berangan.  Kalau tak suka kekacang, boleh letak filling seperti blueberry dsb)

(kalau coklat tak keras, badam akan mendap ke bawah)
7.  Litup badam dengan coklat sehingga penuh dan keraskan dalam peti sejuk.


8.  Biarkan selama lebih kurang 30 minit.  Bila coklat dah keras, keluarkan daripada acuan dan sedia untuk dimakannn..... (tapi kalau sejuk, keras sangat..boleh patah gigi... jadi dinginkan dulu.)

V
V
V
V
V
V
tadaaaa...... cantikkan!!!!!!!


Yang ni boleh decorate lagi...

V
V
V
V
V
V
V
V
jadi macam ni.........



Raya or birthday party nanti boleh la serve coklat.  Boleh juga buat modal untuk hantaran.  Tak pun buat present aje........  Ermmmmm best, bset, besttttttttt......

Ahad, 4 Disember 2011

Coklat.

Kebelakangan rasa berminat sangat nak buat coklat sendiri.  Mencari-cari resepi di internet.  Walaupun  tak banyak tapi dapat juga info yang berguna.  Terima kasih pada Hasnida Omar sebab sudi berkongsi ilmu. Lagi teruja bila membaca blog Cha Chocolate.  Jadi pagi minggu ni terus ajak suami ke kedai bakery.

Kat SP ni, Sayang Bakery yang terletak kat Legenda Height paling famous.  Kat sini la saya selalu  dapatkan bahan-bahan masakan.  Macam-macam ada.  Daripada bahan mentah untuk buat kek, biskut, coklat, rempah ratus, flavour sampai lah ke peralatan memasak seperti loyang, acuan, bekas dan sebagainya.

Masuk je ke dalam kedai,  terus mencari coklat compound.  Macam-macam jenama ada. Yang tak berjenama pun ada.  Seronoknya kat sini, ownernya tahu semua benda yang kita nak.  Tanya aje, terus ambik bagi.

Owner kedai cadangkan supaya saya gunakan coklat compaund jenama Beryl's.  Katanya ini yang best.  Siap bagi tips lagi cara-cara nak buat coklat. Maklum la, baru nak cuba.  Siap beli mould lagi... hi hi hi... teruja la katakan.

Ini la packaging Beryl's Gourmet White Compound.

Apa pun kena pastikan yang ni dulu -
logo halal dan bulatan hijau.

Ini white compound yang dah di repacking. (konon-konon
nak buat effect la... ermmmm)

 2 mould - petak n  love shape... ermm basic kannn..

Ambik cukup lengkap - baru RM28.30

Tak sabar ni, nak balik rumah.  Nak buat aje terussss.... sabar, sabar, sabarrrrrr...

Selasa, 29 November 2011

Jeruk Ikan Duri.

Masakan ni boleh tahan lama.  Makin lama, makin sedap rasanya.  Boleh guna macam-macam jenis ikan ikut citarasa masing-masing.  ikan kembung, tongkol, dan macam-macam lagi. Menu untuk kenduri pun ok juga....


 Bahan-bahan:
1 ekor ikan duri - saiz sederhana.
1 labu bawang besar - belah 6.
1 labu bawang putih. - belah 2.
3 inci halia - mayang panjang-panjang.
1 batang lobak merah - mayang panjang-panjang.
15 tangkai cili padi.
1 sudu biji sawi.
3 sudu cuka.
2 liter air.
sedikit kunyit.
garam dan gula secukup rasa.
minyak untuk menggoreng.

Cara-cara:
1.  Potong dan bersihkan ikan.
2.  Perapkan ikan dengan garam kunyit dan goreng.
3.  Panaskan minyak, tumiskan biji sawi dengan seulas bawang putih yang dimayang.
4.  Masukkan air, cuka, garam dan gula secukup rasa.
5.  Bila mendidih, masukkan ikan dan semua bahan yang ada.
6.  Biarkan mereneh hingga sebati rasanya.
Jika suka boleh ditambah sedikit perasa.  Siapppp....

Telur Hancur Lobak Masin.

Sajian ni selalu makan masa kecik-kecik dulu.  Time xde lauk, ni la sajian yang paling menyelerakan.


Simple aje nak masak.  Jadi sekarang time malas-malas, ni la antara menu pilihan.

Bahan-bahan:
3 biji telur.
5 ketul lobak masin - dipotong nipis.
1 labu bawang besar - potong dadu.
1 tangkai cili merah - hiris.
minyak untuk menumis.

Cara-cara:
1.  Satukan dan bersihkan semua bahan yang dihiris.
2.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dihiris.
3.  Bila naik bau, pukul telur dan masukkan ke dalam kuala.
4.  Kacau hingga telur hancur dan garing.
5.  Siap untuk dihidang.

Rabu, 16 November 2011

Vadei ala Melayu

Ayah saya sangat suka makan vadei.  Saya pun suka tapi kurang  berminat dengan rasa jintan manis dan cili kering sebagai ramuannya.  Tambahan pula vadei yang dibeli selalunya keras sangat.  Untuk ayah, saya cuba create resepi melayu yang sesuai dengan citarasa saya.



Bahan-bahan:
1 mankuk kacang dhal.
200 gm udang hidup.
2 labu bawang besar.
1 pokok daun bawang.
1 pokok daun sup.
2 tangkai cili merah.
Garam.
1/4 kiub pati ikan bilis.
Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara:
1.  Rendam kacang dhal selama 4 jam.  Toskan dan dikisar kering.  (Jangan terlalu halus)
2.  Udang dikopek kulit dan dicincang.
3.  Bawang dipotong dadu.
4.  Cili, daun sup dan daun bawang dihiris.
5.  Satukan semua bahan dan gaul sebati.  (Kurangkan garam kerana campuran kacang dhal menjadikan vadei lebih masin)
6.  Bulatkan kacang dhal dengan kedua-dua belah tangan dan leperkan.
7.  Masukkan terus kepingan vadei ke dalam  minyak yang panas dan goreng hingga kekuningan.  (Jika terlalu lama vadei akan keras)

Jumaat, 11 November 2011

Roti Arab

Bukan kat ARab je ada Roti Arab, kat Malaysia pun ada......


Bahan-bahan:

Roti:
250 gm tepung gandum.
5 gm yis.
2 sudu besar marjerin.
1 sudu besar gula.
125 ml air.
sedikit garam.
minyak untuk menggoreng.

Kuah:
1 tin sardin - saiz kecil.
2 ulas bawang putih - dicincang.
1 labu bawang besar - potong dadu.
1 biji kentang - potong dadu.
200 ml air.
sekeping asam
garam
minyak.

Cara-cara:
Roti:
1.  Masukkan semua bahan roti kecuali air dan ramas hingga sebati.
2.  Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli hingga menjadi doh.
3.  Bahagikan kepada 7 bahagia.
4.  Bulat-bulatkan doh dan simpan dalam bekas tertutup selama 15 minit.
5.  Ambil seketul doh dan canai nipis anggaran 0.5 cm.  Jika melekat, taburkan sedikit tepung atas pencanai.
6.  Panaskan minyak dan goreng dengan api sederhana.
7.  Bila roti mula mengembung, kaupkan minyak ke atasnya dan terbalik-terbalikkan roti sehingga masak kekuningan.
8.  Angkat dan toskan.

Kuah:
1.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
2.  Masukkan sardin dan lenyek isinya hingga hancur.
3.  Masukkan air, kentang, bawang, asam dan garam.
4.  Masak hingga kuah pekat.

Sedia untuk dihidang!!!!

Rendang Daging


Bahan-bahan:
1 kilo daging - dipotong nipis-nipis.
200 ml santan pekat.
3 sudu kerisik.
1 batang kulit kayu manis.
1 kuntum bunga lawang.
Minyak untuk menumis.
Garam secukup rasa.

Bahan untuk dikisar:
10 tangkai cili kering.
5 tangkai cili merah.
1 labu bawang besar.
5 ulas bawang putih.
5 batang serai.
1 inci halia.
1 inci lengkuas.
1 inci kunyit.

Bahan dihiris halus:
1 labu bawang besar.
3 ulas bawang putih.
2 helai daun kunyit.

Cara-cara:
1.  Bersihkan daging dan toskan.
2.  Gaulkan daging bersama bahan yang dikisar dan hirisan bawang besar dan bawang putih.
3.  Panaskan minyak dan tumiskan kulit kayu manis bersama bunga lawang.
4.  Setelah naik bau, masukkan daging.
5.  Setelah pecah minyak, masukkan santan, kerisik dan garam.
6.  Masukkan daun kunyit dan masak sehingga pekat atau kering.



Daging Black Pepper















Bahan-bahan:
1/2 kilo daging.
3 ulas bawang putih.- dicincang
1 labu bawang besar.- dihiris bulat.
1 sudu besar sos tiram.
2 sudu besar sos cili.
3 sudu besar kicap manis.
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk kasar.
1/2 sudu teh serbuk oregano
Garam secukup rasa.
minyak untuk menumis.

Cara-cara:
1.  Potong daging nipis-nipis dan bersihkan.
2.  Gaulkan daging bersama sos tiram, sos cili, kicap, lada hitam dan oregano.
3.  Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
4.  Masukkan daging, biarkan merenah di atas api yang sederhana.
5.  Setelah daging masak, masukkan garam dan bawang.
6.  Tutup api bila kuahnya telah pekat.

Puding Jagung Gardenia.


Resepi ni saya create sendiri dan berikan nama sendiri.  Asalnya saya makan puding ni sebagai pencuci mulut semasa kursus yang lepas.  Nak tanya resepi, chefnya tah kat mana.  Jadi agak-agak je la bahannya.

Bahan A:
30 gm agar-agar.
1 liter air.

Bahan B:
1 tin jagung.
1 tin susu cair.
6 keping roti gardenia.
2 biji telur.
2 cawan gula.
500 ml air.

Cara-cara:
1.  Masakkan agar-agar dengan 1 liter air hingga hancur.
2.  Kisarkankan semua bahan B.
3.  Setelah agar-agar hancur, masukkan semua bahan yang telah dikisar.
4.  Masak hingga mendidih.
5.  Masukkan dalam loyang dan sejukkan hingga beku.

Khamis, 10 November 2011

Kek Karamel.

Mula-mula makan kek karamel yang ditempah.  Harganya RM20.00.  Ermmm sedap sangat dan keluarga sangat suka.  Jadi saya belajar buat dengan mencari resepinya di internet.  Terima kasih kepada Hanafzuan Abadi .  Ini percubaan yang kedua dan menjadi.

Bahan-bahan:
Bahagian A (Karamel)
70 gm gula
Setengah tin susu cair.
3 biji kuning telur.

Bahagian B (maringue)
6 biji putih telur.
70 gm gula
1/2 sudu teh krim tartar.

Bahagian B (lapisan kek)
3 biji kuning telur.
145 gm tepung gandum
70 gm gula
135 ml air
45 ml minyak jagung
1/2 sudu teh baking powder.
Pewarna.

Langkah-langkah:
Bahagian A (Karamel)
1.  Ratakan 1 sudu gula ke atas loyang.
2.  Letakkan loyang di atas api yang sederhana hingga gula bertukar menjadi perang.  Ketepikan.
3.  Masukkan gula, telur dan susu cair ke dalam bekas dan pukul hingga semua sebati.  Tuangkan ke dalam loyang yang berisi gula hangus tadi.

Bahagian B (Maringue)

1.  Pukul telur putih hingga kembang dan gebu.
2.  Masukkan krim tartar dan pukul lagi.
3.  Masukkan gula dan terus pukul hingga tiada lagi air di dalam mangkuk. (jika diterbalikkan adunan tidak akan tumpah).  Ketepikan

Bahagian C (Lapisan kek)

1.  Pukul kuning telur hingga kembang.
2.  Masukkan gula dan pukul lagi.
3.  Masukkan air dan terus pukul.
4.  Masukkan minyak dan pukul hingga sebati.
5.  Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan kacau hingga sebati.
6.  Masukkan bahagian B (maringue) dan kacau hingga kedua-duannya sebati.
7.  Bahagikan kepada 3 bahagian dan warnakan mengikut warna pilihan.
8.  Sendukkan setiap warna dan tuang ke atas lapisan karamel di dalam loyang selapis demi selapis di bahagian tengah hingga habis semua warna.
Macam ni la rupanya adunan di dalam
loyang.
9.  Masukkan loyang ke dalam bekas berisi air dan bakar kek selama satu jam pada suhu 170 darjah C.  Gunakan api bawah sahaja pada 20 minit awal diikuti api atas dan bawah hingga masak.
Ketuhar perlu dipanaskan terlebih dahulu.
Kek yang dah masak.

Keratan rentas kek yang dah siap.  Lebih sedap jika dihidang sejuk.
Nanti boleh la buat selalu. Bestnya.......

Rakan-rakan