Sekarang tengah musim durian. Rata-rata tempat, tengok berlonggok-longgok durian dijual. Biasa la bila dah beli tu, mesti juga terkena part yang kurang elok. Jadi bahagian ni boleh buat tempoyak. Macam kat bawah ni...
Kalau nak sedap boleh gunakan durian yang baik. Tapi yang tu, dah masuk perut. Hi hi hi... jadi saya guna la yang masam-masam sikit tu. Senang aje nak buat. Buang biji kemudian gaulkan dengan garam. Itu aje. Yang lepas, saya buat boleh tahan sampai dua tahun kalau simpan dalam peti sejuk.
Kat asrama dulu pernah juga tengok kawan bawa tempoyak. Isi dalam balang. Dah siap-siap perap dengan cili merah lagi. Kita orang tumpang la sekaki.
Tempoyak ni banyak juga gunanya. Paling basic, itu la, sambal tempoyak. Paling best, Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin. Kalau saya, suka Masak Lemak Tempoyak Pucuk Ubi. Tambah sikit dengan petai. Suami cukup suka..... itu yang best!
Kalau nak sedap boleh gunakan durian yang baik. Tapi yang tu, dah masuk perut. Hi hi hi... jadi saya guna la yang masam-masam sikit tu. Senang aje nak buat. Buang biji kemudian gaulkan dengan garam. Itu aje. Yang lepas, saya buat boleh tahan sampai dua tahun kalau simpan dalam peti sejuk.
Kat asrama dulu pernah juga tengok kawan bawa tempoyak. Isi dalam balang. Dah siap-siap perap dengan cili merah lagi. Kita orang tumpang la sekaki.
Tempoyak ni banyak juga gunanya. Paling basic, itu la, sambal tempoyak. Paling best, Masak Lemak Tempoyak Ikan Patin. Kalau saya, suka Masak Lemak Tempoyak Pucuk Ubi. Tambah sikit dengan petai. Suami cukup suka..... itu yang best!
Ulasan
ps: suka la nama blog ni..beras tumpah :)