Beras yang tumpah ke dalam periuk, ibarat limpahan rezeki yang melimpah ruah daripada Allah s.w.t. Membawa kemakmuran yang berterusan. Semoga dapur Beras Tumpah saya juga dapat memberi manfaat kepada semua insan.... Insya'allah.

Rabu, 16 November 2011

Vadei ala Melayu

Ayah saya sangat suka makan vadei.  Saya pun suka tapi kurang  berminat dengan rasa jintan manis dan cili kering sebagai ramuannya.  Tambahan pula vadei yang dibeli selalunya keras sangat.  Untuk ayah, saya cuba create resepi melayu yang sesuai dengan citarasa saya.



Bahan-bahan:
1 mankuk kacang dhal.
200 gm udang hidup.
2 labu bawang besar.
1 pokok daun bawang.
1 pokok daun sup.
2 tangkai cili merah.
Garam.
1/4 kiub pati ikan bilis.
Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara:
1.  Rendam kacang dhal selama 4 jam.  Toskan dan dikisar kering.  (Jangan terlalu halus)
2.  Udang dikopek kulit dan dicincang.
3.  Bawang dipotong dadu.
4.  Cili, daun sup dan daun bawang dihiris.
5.  Satukan semua bahan dan gaul sebati.  (Kurangkan garam kerana campuran kacang dhal menjadikan vadei lebih masin)
6.  Bulatkan kacang dhal dengan kedua-dua belah tangan dan leperkan.
7.  Masukkan terus kepingan vadei ke dalam  minyak yang panas dan goreng hingga kekuningan.  (Jika terlalu lama vadei akan keras)

Tiada ulasan:

Rakan-rakan