Beras yang tumpah ke dalam periuk, ibarat limpahan rezeki yang melimpah ruah daripada Allah s.w.t. Membawa kemakmuran yang berterusan. Semoga dapur Beras Tumpah saya juga dapat memberi manfaat kepada semua insan.... Insya'allah.

Khamis, 7 Jun 2012

"Towel Muffin"


Assalammualaikum.... Dah lama juga tak jengok Dapur Beras Tumpah ni.... Agak sibuk kebelakangan ni.  Banyak tempahan coklat untuk majlis perkahwinan.  Sambil-sambil tu ada juga belajar buat muffin.  Tapi muffin yang saya nak kongsi kali ni, lain sikit.  Bukan untuk dimakan tapi.... sesuai untuk hantaran dan door gift.  Apa kaitan dengan dapur Beras Tumpah???  Kan ideanya dari dapur......  menggunakan cawan muffin yang comel.

Sebenarnya, bukan lah idea original saya.  Towel muffin ni pun saya dapat masa menghadiri majlis kenduri kahwin sorang saudara jauh... sebab comelnya sangat jadi nak kongsi dengan orang ramai.....  Mungkin ni the best idea untuk dijadikan cenderahati.  so kat bawah ni, saya tunjukkan langkah-langkah menyediakan "Muffin Towel" ni....
V
V
V
V
V
Bahan-bahan:
simple aje...
Cawan kertas n tuala kecil pelbagai warna.


Langkah-langkahnya:

1.  Bentangkan tuala.

2.  Lipatkan kedua-dua bucu bertemu di tengah-tengah.


3.  Lipat sekali lagi.

4.  Temukan kedua-dua lipatan.

5.  Ulangi langkah diatas dengan menggunakan tuala yang berlainan warna.

6.  Lapiskan kedua-dua tuala yang berlainan warna tadi.

7.  Lipat serong tuala di salah satu hujungnya.

8.  Gulungkan tuala hingga ke hujung dengan kemas.

9.  Gulungan yang telah siap.

10.  Kemaskan bahagian bawah sebagai tapaknya.

11.  Masukkan ke dalam cawan kertas.


12.  Kemaskan kedudukan tuala di dalam cawan.
 Tadaaaaaaaa.........
V
V
V
V
Comel takkkkk????



Buat hiasan kat atas meja pun... cantik jugakkkk!


Rakan-rakan