Hari ni ada buat cup cake. Tapi kenapa bila makan rasa macam hangus kapur sikit. Agaknya terlebih letak soda kot. Jadi cuba cari info tentang kegunaan soda dalam pembuatan kek dan cara penggunaannya. Taip aje kegunaan soda bikarbonat, terus terjumpa Aniz Baking Centre . Pn Noraini, tuan punya blog menceritaka tentang 3 jenis bahan penaik iaitu:
i. serbuk penaik (baking powder) - digunakan dalam kebanyakan kek.
ii. serbuk soda (soda bikarbonat) - bersifat alkali dan bertindak meneutralkan asid dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih-muih yang berasid.
iii.serbuk tartar (cream of tartar) - yang ini pula bersifat asid dan digunakan bersama soda. Biasanya dicampur ke dalam telur putih untuk teknik meringue bagi pembuatan kek chifon.
Tapi kat mana silapnya kek saya tadi? Rasa sangat hangusnya. Nak kena cari lagi info ni!
i. serbuk penaik (baking powder) - digunakan dalam kebanyakan kek.
ii. serbuk soda (soda bikarbonat) - bersifat alkali dan bertindak meneutralkan asid dalam kebanyakan kek, biskut atau kuih-muih yang berasid.
iii.serbuk tartar (cream of tartar) - yang ini pula bersifat asid dan digunakan bersama soda. Biasanya dicampur ke dalam telur putih untuk teknik meringue bagi pembuatan kek chifon.
Tapi kat mana silapnya kek saya tadi? Rasa sangat hangusnya. Nak kena cari lagi info ni!
Ulasan